|
Увчанка
|
 |
« Одговор #17 послато: 06 Март 2010, 17:23:23 » |
|
Неке од мудрости Патријарха Павла
"Долазе до мене и негодовања са разних страна што примам или на разговоре одлазим људима од којих многи зазиру. Бити изван политике за мене значи не правити разлике међу странкама. Али, Црква не одбија ни оне који мисле да су неверници, поготово кад и они траже начина да дођу у Патријаршију, свеједно из каквих намера. Уосталом, ја сам свештено лице, а света тајна свештенства не прави одабир кога ћете примити и саслушати ако га нека мука води до вас. А и грешници су углавном веома несрећни људи, нарочито кад су препуни себе"
"Моја дужност као верника је да браним истину"
"Мени се приписује да водим Србе у рат ради одржавања велике Србије. Међутим, ако би требало да се одржи велика Србија злочином - не пристајем, нека нестане велике Србије. Ако би требало да се одржи мала Србија злочином, опет не пристајем, нека нестане и мале Србије. Ако би требало да се одржи последњи Србин злочином, опет не пристајем, нека нас нестане, злочином да се одржимо - то не "
"На једном пријему у Београду бивши амерички амбасадор Ворен Цимерман питао патријарха шта САД могу да учине за СПЦ, а патријарх му је одговорио: "Само немојте да нам одмажете, на тај начин ће те нам помоћи."
"Постоји и анегдота која потврђује патријархову скромност и невезаност за свет материјалног. Далеке 1962. године, на захтев неких епископа да им се повећа плата, ондашњи владика рашко-призренски Павле одговорио је питањем: "А зашто, кад не можемо ни ово што смо имали до сада да потрошимо?"
Кад је фотограф Вицан Вицановић пожелео да фотографише патријарха Павла, обратио му се речима: "Ваша светлости (уместо Ваша светости), на шта му је патријарх врцаво одговорио: "Кад сам већ светлост, шта ће ти блиц"?
"Једном је се патријарх у време заседања Светог архијерејског сабора упутио на вечерње у Саборну цркву. Између Патријаршије и храма били су један до другог паркирани луксузни аутомобили. Патријарх је свог пратиоца упитао: "Чији су ови скупоцени аутомобили?" и добио одговор да су они власништво епископа СПЦ. Патријарх је на то казао: "О, Бог га видео, шта би тек возили да нису дали завет скромности?"
"Остала је позната и анегдота када се Павле једном упутио на Баново брдо, на службу у цркву, а пратилац му понудио да се одвезе аутомобилом. Павле је одбио, а на подсећање пратиоца да је можда мало незгодно да иде градским аутобусом, јер је лето и жене иду прилично разголићене на Аду Циганлију, патријарх је кратко одговорио: "Свако види оно што хоће"...
"Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди"
"Пасивним, чак пословним односом свештенства према пастви, не одбијамо ли од себе народ који све види, уместо да га окупљамо?"
"Да могу стићи, васкрсли Бог ми је сведок, пред црквама, болницама, па и пред луксузним дворанама за банкете и модне раскоши, стајао бих и лично просио за страдалну нашу браћу, сестре и децу. Свако од нас требало би, на један активан начин, да посрами све оне бахате лакомости које живе на толиким јавним местима, а не да се само згражамо и очајавамо што је мрачна, опака бестидност завладала свуда око нас."
"Ја се покоравам вашем избору и надам се да ће Господ помоћи Цркви својој да у мени не буде онај који ће је унизити", рекао је на хиротонији у Саборној цркви.
"Закон Јеванђеља мора се применити на закон државе"
"сили се треба приклонити само зато што она Бога не моли и није на одмет мудрост змије, а кроткост голуба".
"Уздам се у Бога да ће овим властима отворити очи да овај намучени народ престану злостављати", рекао је 3. фебруара 1997
"Ови догађаји слуте на најгоре, па зато не престајем да очински молим и преклињем, како огорчени народ, младе и старе, да се уздрже од сваког изазивања нереда, тако и оне наоружане да буду чувари реда и мира, а не власти која трагично по све нас све више тоне у незнању шта ради".
"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи"
"И данас, када се над Косовом и Метохијом надвијају црни облаци, подсећам вас на хришћанску обавезу и љубав према непролазним вредностима. упозоравајући да вековима траје голгота српског народа на Косову и Метохији, а да то "виде и знају сви осим оних који су изабрали да буду слепи за гледање истине и глуви за слушање правде".
"Милиони обичних људи жртве су немаштине и глади, док мањи број живи у неограниченој раскоши и телесним задовољствима. Многи народи муком и крвљу стечену слободу бране од насиља глобалистичког система"наглашавајући и упозоравајући на опасност лажних слобода и демократија и наметање "унапред спакованих и готових решења".
|